1. Αγροτικός Συναιτερισμός Ροδολίβους
2. Αθλητικός Σύλλογος Ροδολίβους
3. Ορειβατικός Σύλλογος Ροδολίβους
4. Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδολίβους
5. Σύλλογος Γυναικών Ροδολίβους
1. Αγροτικός Συναιτερισμός Ροδολίβους
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροδολίβους ιδρύθηκε το 1919. Στην ίδρυση του πρωτοστάτησε ο γιατρός Χαράλαμπος Πορλίγγης που ήταν και ο πρώτος πρόεδρος του Συνεταιρισμού. Η πρώτη συγκέντρωση έγινε στο παγκάρι της Εκκλησίας των Αγίων Ταξιαρχών. Ο Χαράλαμπος Πορλίγγης καταγόταν από την Πορταριά του Βόλου. Ως έφεδρος Αξιωματικός πολέμησε στη μάχη του Λαχανά και όταν ο ελληνικός Στρατός έφτασε στην περιοχή του Ροδολίβους συνδέθηκε με τους κατοίκους, οι οποίοι του ζήτησαν να μείνει και να εργασθεί στο Ροδολίβος. Η άσχημη οικονομική κατάσταση των παραγωγών που αναγκάζονταν να πωλούν πρόωρα τον καπνό σε χαμηλές τιμές, κάτω από την πίεση των καπνεμπόρων, προκειμένου να εξοφλούν τα χρέη τους, οδήγησε τον Χαράλαμπο Πορλίγγη στην ιδέα της ίδρυσης του Γεωργικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού. Κινούμενος στην κατεύθυνση αυτή κατάφερε να επισυνάψει δάνειο από την Εθνική Τράπεζα και με τον τρόπο αυτό να ενισχύσει οικονομικά τους καπνοπαραγωγούς και να θέσει τα θεμέλια για την ίδρυση της Οργάνωσης. Σύμφωνα με τα πρακτικά (τα οποία σημειωτέον διατηρούνται και είναι προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο) το 1929 ο Συνεταιρισμός αριθμούσε 529 μέλη, το 1952 842 μέλη, το 1972 550 μέλη και σήμερα 270 μέλη. Παρά την γενική κατάρρευση των συνεταιριστικών Οργανώσεων ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροδολίβους (όπως ονομάζεται σήμερα) είναι μια κερδοφόρα και συνεχώς αναπτυσσόμενη επιχείρηση χάρη στην προσπάθεια όλων των Διοικητικών Συμβουλίων, των Υπαλλήλων των συνεταίρων αλλά και όλων των κατοίκων του Ροδολίβους που αγκάλιασαν, στήριξαν και βοήθησαν την Οργάνωση.
ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροδολίβους αποτελεί μέλος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Σερρών. Η συνεταιριστική μερίδα κατά το 2003 καθορίσθηκε στα 150 Ευρώ. Ο Συνεταιρισμός παρά το ότι οι καταστατικές διατάξεις το επιτρέπουν, δεν διανέμει τα κέρδη στα μέλη του, άλλα σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης τα μεταφέρει κάθε χρόνο στα αποθεματικά του κεφάλαια για την ενίσχυση της οικονομικής του θέσης. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης εκλέγεται κάθε 3 χρόνια από την Γενική Συνέλευση και αποτελείται από 5 μέλη , το οποίο εκτός από τον ελεγκτικό του ρόλο, παίρνει τις αποφάσεις για της ενέργειες και τις κινήσεις του Συνεταιρισμού. Σήμερα ο Συνεταιρισμός προσφέρει εργασία σε 5 υπαλλήλους διαθέτοντας οργανωμένο λογιστήριο με 2 λογιστές, ο αρχαιότερος εκ των οποίων ασκεί και τα καθήκοντα του Προϊσταμένου, καθώς και οργανωμένο πρατήριο στα πλαίσια ενός σύγχρονου ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ στο οποίο εργάζονται άλλοι 2 υπάλληλοι. Τα τελευταία χρόνια η Οργάνωση, στην προσπάθεια της να διευρύνει και να επεκτείνει της δραστηριότητες της, αλλά και να προσφέρει επιπλέον υπηρεσίες στα μέλη της, όπως επιτάσσουν οι εξελίξεις στον αγροτικό τομέα, προχώρησε στην πρόσληψη ειδικού συμβούλου Γεωπόνου. Το Διοικητικό Συμβούλιο με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης έχει την δυνατότητα να χορηγεί από δικά του κεφάλαια βραχυπρόθεσμα δάνεια για τις οικογενειακές και άλλες ανάγκες των μελών του, μέχρι και του ποσού των 1.500€ κατά μέλος.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 η Οργάνωση στεγάζεται σε νέα ιδιόκτητα γραφεία που έκτισε με δικά της κεφάλαια. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το πρατήριο τροφίμων σε ένα χώρο 250 τ.μ. διαμορφωμένο κατάλληλα. Η συγκρότηση και η οργάνωση του πρατηρίου τροφίμων καθώς επίσης και η μετεγκατάσταση του σε νέο μεγαλύτερο χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις κατά το έτος 2000, αποτέλεσε σταθμό στις δραστηριότητες του Συνεταιρισμού. Εκτός αυτού, στην ιδιοκτησία της οργάνωσης βρίσκεται και το Κινηματοθέατρον «ΡΟΔΟΝ», που διατίθεται για τις πολιτιστικές και λοιπές εκδηλώσεις των πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων του Ροδολίβους. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το έτος 1997 δαπανήθηκαν 15.000.000 δρχ. από τα αποθεματικά της Οργάνωσης, για την ανακαίνιση και την συντήρηση του κτιρίου. Ο Συνεταιρισμός επίσης διαθέτει ιδιόκτητες αποθήκες για την αποθήκευση λιπασμάτων, σπόρων και γεωργικών φαρμάκων. Οι προκλήσεις και οι ανάγκες της εποχής, μας ωθούν στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέων μεγαλύτερων και σύγχρονων αποθηκών σε κομβικό σημείο της περιοχής κάτι το οποίο πιστεύουμε πως θα εδραιώσει και θα ενδυναμώσει τη θέση της Οργάνωσης. Ήδη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση και πολύ σύντομα το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί.
Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ο Συνεταιρισμός διέθετε μηχανήματα όπως ελκυστήρες, φορτηγό καθώς επίσης και αλωνιστική μηχανή για την εξυπηρέτηση των μελών του. Η διαφοροποίηση όμως της μηχανοκαλλιέργειας κατά τη δεκαετία του 1960, έθεσε εκτός λειτουργίας τα μηχανήματα αυτά. Τα τελευταία χρόνια όμως, η Οργάνωση, στην προσπάθεια της για καλύτερη παροχή υπηρεσιών, αλλά και για την εξοικονόμηση χρημάτων προχώρησε στην αγορά περονοφόρου οχήματος καθώς οι ποσότητες των λιπασμάτων και των σπόρων που διακινεί φθάνουν τους 3.000 τόνους. Παράλληλα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών του πρατηρίου τροφίμων ο Συνεταιρισμός προχώρησε στην αγορά επαγγελματικού αυτοκινήτου για τη δημιουργία υπηρεσίας τηλεπαραγγελιών και παράδοση αγαθών κατ' οίκον.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Παράλληλα με τις οικονομικές ενισχύσεις προς τα μέλη του, είτε με τη μορφή βραχυπρόθεσμων δανείων, είτε με την διάθεση αγροτικών εφοδίων με πίστωση, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροδολίβους έχει να επιδείξει και αξιόλογο κοινωνικό έργο. Η χορήγηση ενισχύσεων προς τους πολιτιστικούς και άλλους φορείς και η διάθεση του κινηματοθεάτρου για τις πάσης φύσεως εκδηλώσεις, αποτελούν μόνο ένα δείγμα αυτού του έργου. Παράλληλα με κοινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Συνεταίρων αποφασίσθηκε η παραχώρηση του 2ου ορόφου του «Καπνομάγαζου», κτιρίου όπου στεγάζεται η Οργάνωση, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδολίβους, προκειμένου να ενταχθεί το κτίριο σε κοινοτικό πρόγραμμα, να ανακαινιστεί και να μετατραπεί σε κέντρο τοπικής ιστορίας και πολιτισμού. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι κατά την δεκαετία του 1930 ο συνεταιρισμός είχε προχωρήσει στην δημιουργία Υγειονομικού Σταθμού, οπού τα μέλη του πληρώνοντας την λεγόμενη «κοντότα» είχαν πλήρη ιατρική περίθαλψη - θεσμός πρωτοποριακός για την εποχή.
[Επάνω]
2. Αθλητικός Σύλλογος Ροδολίβους
Ο Α.Σ. Εθνικός Ροδολίβους ιδρύθηκε στις 6/04/1956. Προήλθε από την συγχώνευση των Σωματείων Αναγέννηση – Άτλας και Μ. Αλέξανδρος. Από το 1956 μέχρι και σήμερα αγωνίζεται στα τοπικά πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Σερρών. Χρώματα της Ομάδας είναι το άσπρο και το μπλε. Αγωνίζεται στο Δημοτικό Στάδιο Ροδολίβους που διαθέτει τεχνητό χλοοτάπητα και κερκίδες χωρητικότητας 1.500 θεατών. Στις διακρίσεις της Ομάδας είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου της Ε.Π.Σ. Σερρών το 1971 και η συμμετοχή τις σεζόν 1984 – 1985 και 1985 – 1986 στα μπαράζ για την διεκδίκηση ανόδου στη Δ’ Εθνική Κατηγορία. Ανέδειξε πολλούς ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν με επιτυχία στις επαγγελματικές κατηγορίες της Α΄ και Β΄ Εθνικής. Ο Βακάλης Οδυσσέας αγωνίσθηκε στον Παναθηναϊκό, ο Βούρτος Αθανάσιος στον Πανσερραϊκό, ο Γεωργιτζίκης Ιωάννης στη Ξάνθη, ο Παγώνας Δημήτριος στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, ο Παλαμάς Δημήτριος στο Μακεδονικό Θεσσαλονίκης και ο Πετρίδης Συμεών στη Δόξα Δράμας. Το 1999 ίδρυσε τις ακαδημίες ποδοσφαίρου με σκοπό τη δημιουργία φυτωρίου για την προώθηση στην Ομάδα των Ανδρών, προσπάθεια που έφερε καρπούς. Σήμερα, οι περισσότεροι παίκτες που αγωνίζονται στον Εθνικό Ροδολίβους προέρχονται από την Ακαδημία του Συλλόγου.

Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους :
1. Βούρτος Αθανάσιος – Πρόεδρος
2. Μουδιός Ιωάννης – Αντιπρόεδρος
3. Χατζηαντώνης Κυριάκος – Γενικός Γραμματέας
4. Βογιατζής Ευθύμιος – Ταμίας
5. Παπαχρήστου Κωνσταντίνος – Έφορος Ακαδημιών
6. Γαλαιπίδης Θεοχάρης – Μέλος
7. Παπαδανιήλ Δανιήλ – Μέλος.
[Επάνω]
3. Ορειβατικός Σύλλογος Ροδολίβους
Ο Ε.Ο.Σ. Ροδολίβους ιδρύθηκε και λειτουργεί στο Ροδολίβος Σερρών νόμιμα από το 1980 ,αναγνωρίστηκε επίσημα ως αθλητικό σωματείο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με την υπ.αριθ. 1593/3-6-81 απόφαση και με Αρ. Μητρώου 566 του Πολ. Πρωτοδικείου Σερρών .
Οι δραστηριότητες του Ε.Ο.Σ Ροδολίβους είναι κυρίως αθλητικές, αλλά κοινωνικές και πολιτιστικές συγχρόνως, όπως για παράδειγμα εκμάθηση σκι και αναρρίχησης σε πίστες στο Παγγαίο, αλλά και διοργάνωση εκδρομών.
Είναι επίσημα μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας(ΕΟΧ), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας(ΕΟΠ), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου(ΕΟΜΟΠ), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου (ΕΟΤΡΙ) (καλοκαιρινού και χειμερινού), της Ελληνικής Ομοσπονδείας Κέρλιγκ και μετέχει επίσημα στο πρωτάθλημα των παραπάνω ομοσπονδιών με σημαντικές διακρίσεις και πανελλήνιες νίκες, καθώς και με διεθνείς επιτυχίες με πολλούς αθλητές στις διάφορες εθνικές ομάδες.
Ο ΕΟΣ διαθέτει ομάδα διάσωσης και πυρασφάλειας εδώ και είκοσι χρόνια.
Ο ΕΟΣ έχει κάνει την οδοσήμανση στο Παγγαίο από την Αμφίπολη μέχρι την κεραία του ορεινού μονοπατιού Ο4.

Ο ΕΟΣ διατηρεί ιδιόκτητο ορειβατικό καταφύγιο σε υψόμετρο 1000 μέτρων στο Παγγαίο περίπου 7,5 km από το Ροδολίβος.
Στο καταφύγιο γίνονται κυρίως εκδηλώσεις – κατασκηνώσεις των παιδιών της περιοχής και προπόνηση των αθλητών.
Το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Ροδολίβους σε υψόμετρο 1000 μ., όπου φιλοξενούνται πολλοί ορειβάτες και εκδρομείς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
ΜΠΟΥΜΠΑΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ Πρόεδρος Συλλόγου
[Επάνω]
4. Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδολίβους
Στις 5 Αυγούστου του 1978, στον κινηματογράφο των αδελφών Στάγκου, σε μια μεγάλη συγκέντρωση των νέων του Ροδολίβους, αποφασίστηκε ύστερα από γόνιμο διάλογο η ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου. Μέχρι το 1982 που ο Σύλλογος απόκτησε επίσημη καταστατική μορφή διοργάνωσε, εκθέσεις βιβλίων, ζωγραφικής και μια μουσική συναυλία με τον Σπύρο Σαμοϊλη.
Το 1982 ιδρύεται το τμήμα κινηματογράφου και προβάλλει τις ταινίες, «Το σύνδρομο της Κίνας», «Πατέρας και γιος», «Τάρς σάλπιγγες πολέμου», «Οι δρόμοι της φωτιάς», «Φράουλες και αίμα», «Το κανόνι και το αηδόνι».
Το 1983 ο Σύλλογος διοργανώνει χορό με ορχήστρα που αποτελείται από νέους του Ροδολίβους(Β. Τσέτσικας-μπουζούκι, Δ. Παπαδάμος- ακορντεόν, Α. Κουσοροπλής-κιθάρα, Α. Δίγκας-κιθάρα, Γ. Βογιατζής-τραγούδι). Στη συνέχεια παρουσιάζει τη χορωδία της Ελευθερούπολης και μουσική συναυλία με τον Άκη Γεροντάκη. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, παρουσιάζει σε συνεργασία με την κοινοτική αρχή ρουμάνικα παραδοσιακά χορευτικά και τον Νοέμβριο στην επέτειο του Πολυτεχνείου, μουσική συναυλία με τον Λευτέρη Αερόπουλο.
Μέσα στις δραστηριότητες του Συλλόγου περιλαμβάνονται η οργάνωση και η στήριξη του Καρναβαλιού, καθώς και μία άκαρπη προσπάθεια δημιουργίας θεατρικής ομάδας από νέους με τη βοήθεια του Παναγιώτη Δεληκανλή το 1984.
Το 1985 η νεοσυσταθείσα παιδική θεατρική ομάδα ανεβάζει δύο θεατρικά έργα, το «έτσι διώξανε τη φτώχεια» του Ι. Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Ν. Βεργίδη και μουσική επένδυση Χ. Μπούμπα, και το «Πολυτεχνείο», σε σκηνοθεσία Γ. Βογιατζή. Ταυτόχρονα συγκροτεί Τράπεζα αίματος. Το 1986 δημιουργείται το πρώτο χορευτικό τμήμα με χοροδιδάσκαλο τη Κατερίνα Μαλλιώτα και τον Ιπποκράτη Αλέξη. Ακόμη επιχειρείται να ανεβεί με το παιδικό θεατρικό τμήμα το έργο του Τσέχωφ η «Γειτονιά», αλλά δεν επιτυγχάνεται τελικά.
Αυτά τα χρόνια αρχίζει να οργανώνεται η βιβλιοθήκη του Συλλόγου ενώ παράλληλα ιδρύονται πολλές φορές σε συνεργασία με τη Ν. Ε. Λ. Ε. τμήματα σκάκι, κοπτικής-ραπτικής, γραφομηχανής και πραγματοποιούνται ομιλίες ιατρικού και κοινωνικού περιεχομένου.
Το 1989 επαναδραστηριοποείται το χορευτικό τμήμα με δάσκαλο τον Ν.Μούρο και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα. Αξίζει να αναφερθούν όλοι οι χοροδιδάσκαλοι που συνέχισαν και εμπλούτισαν με τη σκληρή δουλειά τους το χορευτικό τμήμα. Ο Φώτης Φωτίου, η Δήμητρα Καραγκιαούρη, ο Μαυρουδής Δρασκίδης, η Σούλα Γκόγκου, η Μαρία Φράστανλη, η Γεωργία Kατζάρα, ο Δημήτρης Λάιος και ο Νίκος Γκατζούνης μέχρι σήμερα.
Την ίδια χρονιά επαναδραστηριοποείται το παιδικό θεατρικό τμήμα και ανεβάζει το θεατρικό έργο της Ζώρζ Σαρρή, «Μια φορά και ένα καιρό», σε σκηνοθεσία Βασίλη Εξαμηλιώτη. Ταυτόχρονα δημιουργείται παιδικό τμήμα ζωγραφικής υπό τη διδασκαλία του Ν. Παρδή και της Φ. Ανδρέου. Την άνοιξη της ίδιας χρονιάς ο Σύλλογος συμμετέχει στο Καρναβάλι του Ροδολίβους με δική του ομάδα, θέμα ο «Βλάχικος γάμος». Παράλληλα εμπλουτίζεται η βιβλιοθήκη του Συλλόγου και πραγματοποιούνται ομιλίες ιατρικού περιεχομένου με τον ιατρό Ν. Ουζαντζόπουλο.
Το 1990 ανεβάζονται δυο θεατρικά έργα σε σκηνοθεσία του Β. Εξαμηλιώτη, «Ο θάνατός σου η ζωή μου» του Α. Σακελάριου και η «Ωραία κοιμωμένη», επίσης συμμετέχει ο Σύλλογος για δεύτερη φορά στο Καρναβάλι με θέμα «Μούσες και Ορφέας». Ακόμη ιδρύεται τμήμα φωτογραφίας με βοήθεια του Κ. Βογιατζή και Π. Παπαβασιλείου.
Το 1991 η μεγάλη θεατρική ομάδα ανεβάζει το έργο του Δ. Ψαθά «Η Χαρτοπαίχτρα» σε σκηνοθεσία Β. Εξαμηλιώτη και η παιδική ομάδα «Το σκιάχτρο» του Ε. Τριβιζά και τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Β. Μαλλιώτα και Γ. Παράσχου. Το χορευτικό τμήμα ολοκληρώνεται με τη δημιουργία ομάδας παραδοσιακών οργάνων που συνοδεύει το χορευτικό τμήμα. Σ’ αυτό συμμετέχουν Ανδρίκος Στέργιος, Αργύρογλου Κώστας, Γιώργου Σάκης, Καλαμπάκος Χρήστος, Νικολαϊδης Μπάμπης και Πρόκλου Γρηγόρης. Το χορευτικό δίνει παραστάσεις στο Ροδολίβος και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας(Σέρρες, Ξάνθη, Θες/νίκη). Ενώ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς η κρίση στη Γιουγκοσλαβία ακυρώνει προγραμματισμένο ταξίδι στην Ισπανία.
Το 1992 ο Πολιτιστικός Σύλλογος σε συνεργασία με Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης, την Αρχαιολόγο Κα Καλιόπη Λαζαρίδου (κόρη του αείμνηστου αρχαιολόγου της αρχαίας Αμφίπολης, Δημήτρη Λαζαρίδη), τον Κων/νο Κιούπκιολη (τέως Νομάρχη) Φιλόλογο-Συγγραφέα και τη συνδρομή του Δήμου Σερρών και της Νομαρχίας Σερρών διοργανώνει μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση στο αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης προκειμένου να δρομολογηθούν φεστιβαλικές εκδηλώσεις και να αξιοποιηθεί ο χώρος.
Το 1992, η μεγάλη θεατρική ομάδα ανεβάζει σε σκηνοθεσία Β. Εξαμηλιώτη το έργο του Δ. Ψαθά « Ζητείται ψεύτης». Να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι θεατρικές παραστάσεις προβάλλονται σε γειτονικές κωμοπόλεις και στις Σέρρες. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς το χορευτικό κάνει μεγάλη περιοδεία στην Κρήτη, ενώ τα μέλη της μουσικής ομάδας «Ορφέας» του Συλλόγου καταγράφουν τραγούδια του Παγγαίου και της Μακεδονίας και κυκλοφορείται από το Σύλλογο κασέτα με τον τίτλο « Γαλάζια Περιστέρα». Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς ο Σύλλογος διοργανώνει πολιτιστική εκδήλωση στην Αμφίπολη για προβολή του αρχαιολογικού της χώρου. Παράλληλα αυτά τα χρόνια καθιερώνεται από το Σύλλογο η χριστουγεννιάτικη γιορτή του Αϊ Βασίλη. Ακόμη αυτά τα χρόνια ράβονται 36 γυναικείες και 15 ανδρικές παραδοσιακές στολές.
Το 1993 ο Σύλλογος συνεργάζεται με το Ράδιο-Ροδολίβος και παράγει εκπομπές πολιτιστικού περιεχομένου. Η προσπάθεια αυτή της συνεργασίας επισφραγίζεται με τη θεσμική διοργάνωση και καθιέρωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων «0ρφικοί Αντίλαλοι» που πραγματοποιούνται το δεκαπενταύγουστο της ίδιας χρονιάς. Ακόμη τον ίδιο χειμώνα λειτουργεί τμήμα αγιογραφίας με τη διδασκαλία της Μαρίας Βεκίδου.
O Σύλλογος συνεχίζει από μόνος τη διοργάνωση των «Ορφικών Αντιλάλων» μέχρι το1996. Το 1997 για όφελος του θεσμού αποφασίζει να ζητήσει την άμεση συμμετοχή του Δήμου και των άλλων πολιτιστικών φορέων.
Το 1995 η θεατρική ομάδα ανεβάζει το έργο του Λόρκα «Η θαυμαστή μπαλωματού», σε σκηνοθεσία Δήμητρας Τομαρά και Βασίλη Εξαμηλιώτη. Την ίδια χρονιά το μουσικό-χορευτικό τμήμα του Συλλόγου κάνει πολιτιστική εκπομπή στην ΕΤ3. Τα επόμενα χρόνια ο Σύλλογος διοργανώνει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και παίρνει μέρος με το χορευτικό του τμήμα σε διάφορα φεστιβάλ. Μάλιστα το 1996, το Μουσικό παραδοσιακό του τμήμα «Ορφέας», αποσπάει στα «Γερακίνεια» της Νιγρίτας το δεύτερο βραβείο εκτέλεσης παραδοσιακού τραγουδιού. Στις 5-7-99 διοργανώνει έκθεση παλαιών αυτοκινήτων στη πλατεία «ΟΧΙ». Στα πλαίσια των «Ορφικών Αντιλάλων» 1999 φιλοξενεί κρητική θεατρική ομάδα από τις Δαφνές Ηρακλείου που ανεβάζει το θεατρικό έργο του Κονδυλάκη « Ο Πατούχας». Την ίδια χρονιά ο Σύλλογος κυκλοφορεί εν όψει του 2000 επετειακό ημερολόγιο που περιλαμβάνει τη συνοπτική ιστορία του Ροδολίβους. Ακόμη αποφασίζεται η ίδρυση χορευτικού τμήματος από μεγάλους, το οποίο πραγματοποιείται και αποτελείται από 20 χορευτές που δραστηριοποιούνται έντονα έως σήμερα (παραστάσεις στο Μέγαρο μουσικής και Ηλιούπολη Θεσ/νίκης ).
Το 2001 και 2002 ο Σύλλογος συμμετέχει στο Καρναβάλι του Ροδολίβους με δική του ομάδα («Το γαϊτανάκι» και «Οι ολυμπιακοί αγώνες»). Ακόμη με την οικονομική ενίσχυση του Δήμου ράβει 16 παραδοσιακές στολές.
Τη περίοδο 2002-2006 ο Πολιτιστικός Σύλλογος λειτουργεί τμήματα Αγιογραφίας-Ζωγραφικής και πραγματοποιεί αντίστοιχες εκθέσεις κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων Ορφικοί Αντίλαλοι. Ακόμη στην προσπάθεια του να προβάλλει τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο του Παγγαίου πραγματοποίησε δύο εκθέσεις φωτογραφίας, με αντίστοιχα θέματα για το Παγγαίο.
Το 2004 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδολίβους στη προσπάθειά του να προωθήσει και να αναδείξει την τοπική αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή του τοπικού οίνου θεσμοθετεί την Γιορτή Κρασιού με την επωνυμία «Κουρήτος». Μια εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη του Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη και περιλαμβάνει διαγωνισμό οίνου, έκθεση επώνυμων οίνων της Μακεδονίας, αναπαράσταση του παραδοσιακού πατήματος των σταφυλιών στον Κουρήτο (Κωνικό βαρέλι όπου το επάνω του μέρος λειτουργούσε ως πατητήρι και το κάτω ως μετατροπέας του μούστου σε κρασί) για την εξαγωγή του μούστου, Λαογραφική έκθεση, και ακολουθεί ολονύκτιο λαϊκό γλέντι με δωρεάν τοπικό οίνο.
Η εκδήλωση αυτή το πρώτο έτος, 2004, χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων – Τμήμα Προσανατολισμού, στα πλαίσια του Ολοκληρωμένου Προγράμματος για την Ανάπτυξη του Ορεινού Όγκου του Παγγαίου.
Πολιτιστικά στοιχεία για το δήμο Ροδολίβους :
Γεώργιος Ν. Βογιατζής
[Επάνω]
5. Σύλλογος Γυναικών Ροδολίβους
Ο Σύλλογος Γυναικών Ροδολίβους ιδρύθηκε στις 3-1-1985. Το καταστατικό υπέγραψαν 58 ιδρυτικά μέλη. Σήμερα είναι εγγεγραμμένα 200 περίπου μέλη.
Σκοπός του συλλόγου είναι η πλήρης οικονομική-κοινωνική και πολιτική ισοτιμία της γυναίκας σε γενικές γραμμές.
Ο σύλλογος γυναικών Ροδολίβους λαμβάνει μέρος σε όλες της πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου μαζί με άλλους φορείς προσφέροντας παραδοσιακά τοπικά εδέσματα, οργανώνει εκδηλώσεις για να τιμήσει την γυναίκα – την μητέρα – την επιστήμονα, οργανώνει διάφορες επιμορφωτικές ημερίδες με ομιλητές γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, επισκέπτεται μουσεία και αρχαιολογικούς τόπους, βοηθάει οικονομικά αναξιοπαθούντες, προσφέρει στις γυναίκες του Δήμου, μέλη και μη, τη δυνατότητα εκμάθησης διαφόρων ειδικοτήτων (κέντημα μηχανής, κοπτική ραπτική κλπ.) μέσω των προγραμμάτων των ΝΕΠΕ, και ασχολείται με διάφορες άλλες δραστηριότητες.
Το ΔΣ του συλλόγου απαρτίζεται από 9 μέλη. Εκλογές διενεργούνται κάθε 2 χρόνια.
[Επάνω] |
|