Αρχική / Νέα / Επικοινωνία

 
Γενικά | Ιστορία | Σύλλογοι | Αξιοθέατα | Ψυχαγωγία  
Δήμος Αμφίπολης - Σύλλογοι

 

 1. Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μεσολακκιάς "Τα Λακοβίκκια"
 2. Μουσικογυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος "Αμφίπολη 2000"
 3. Σύλλογος Μεσολακκιωτών Θεσσαλονίκης


1. Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μεσολακκιάς "ΤΑ ΛΑΚΟΒΙΚΚΙΑ"

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μεσολακκιάς ιδρύθηκε το 2002 από την πρώτη πρόεδρο Σοφία Ντρούβου, την Λίνα Βενετία και την Τσιακυρίδου Αναστασία, που έχουν μόνιμη κατοικία την Μεσολακκιά.
Η Μεσολακκιά είναι ένα νέο χωριό που ιδρύθηκε μετά το 1965, καθώς οι ανάγκες των κατοίκων της Παλιάς Μεσολακκιάς στο ορεινό Παγγαίο τους οδήγησαν στην μετακίνηση σε κεντρικότερη τοποθεσία.
Πολλοί κάτοικοι μετανάστευσαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Παρ' όλο που το χωριό της Μεσολακκιάς είναι μικρό, υπήρχε δίψα από την μεριά των λίγων κατοίκων για εκδηλώσεις που θα αφορούσαν την παράδοση και τη συνέχεια της πλούσιας πολιτιστικής δράσης που υπήρχε στο χωριό τους.
Συνεχιστής αυτής της σημαντικής παράδοσης προσπαθεί να γίνει και ο Σύλλογος Γυναικών Μεσολακκιάς με μια σειρά από αξιόλογες δράσεις:

 1. Πανηγυρικές εκδηλώσεις στην γιορτή του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου:
  1. Παρουσίαση χορευτικών ντόπιων και γειτονικών συλλόγων,
  2. Μπουφές με κεράσματα τοπικών εδεσμάτων για το σύνολο του χωριού και των επισκεπτών,
  3. Παραγωγή και πώληση ντόπιων γλυκών και ποτών για οικονομική ενίσχυση του συλλόγου.
 2. Ετήσιος χορός και κοπή Βασιλόπιτας.
 3. Εκδηλώσεις για την Γιορτή της Μητέρας.
 4. Παραδοσιακά κούλουμα την Καθαρή Δευτέρα.
 5. Γιορτές και εκδρομές για τα παιδιά του χωριού (Χριστούγεννα - Απόκριες - Καλοκαίρι).
 6. Εκδρομές φυσιολατρικές για τα μέλη του Συλλόγου.
 7. Οικονομική  και  ηθική  υποστήριξη στην Εκκλησία του χωριού και σε όποιον συνάνθρωπο το έχει ανάγκη.

Στόχος του Συλλόγου είναι η ίδρυση χορευτικού συγκροτήματος και η αγορά παραδοσιακών στολών, καθώς και ένας χώρος όπου θα φιλοξενούνται τα μέλη του, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα μικρό πνευματικό και λαογραφικό κέντρο για να μπορέσουν τα παιδιά των κατοίκων να έρθουν σε επαφή με την παράδοση του χωριού και να παραλάβουν την σκυτάλη.

 

[Επάνω]

2. Μουσικογυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος "Αμφίπολη 2000"

Ο Μουσικογυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος «Αμφίπολη 2000» ιδρύθηκε το 2000 μετά από τη συνένωση αθλητικών σωματείων του Δήμου Αμφίπολης και είναι η πρώτη Καποδιστριακή ομάδα ποδοσφαίρου.
Έδρα της «ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ 2000» είναι η Μεσολακκιά Ν. Σερρών όπου και αγωνίζεται με εναλλακτική έδρα την Παλαιοκώμη. Το αθλητικό αυτό σωματείο έχει ποδοσφαιριστές από όλα τα Διαμερίσματα του Δήμου Αμφίπολης (Παλαιοκώμη, Μεσολακκιά, Αμφίπολη, Νέα Κερδύλια και Νέα Φυλή). Αγωνίζεται εδώ και έξι χρόνια στο Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα Νομού Σερρών και μάλιστα στην Α' Ερασιτεχνική Κατηγορία στον Β' Όμιλο.
Το Σωματείο «ΑΜΦΙΠΟΛΗ 2000» στηρίζεται εν μέρει από τον Δήμο Αμφίπολης, από τον Ο.Π.Α.Π. και από τα μέλη του που είναι δημότες της Αμφίπολης. Οι ανάγκες όμως για την επίτευξη των στόχων είναι πολύ μεγαλύτερες. Την Περίοδο 2006-2007 ίδρυσε την Ακαδημία «Αμφίπολη 2000», τη μοναδική για την περιοχή ακαδημία ποδοσφαίρου.

Την περίοδο 2007-2008 στόχος του σωματείου είναι η Ακαδημία «Αμφίπολη 2000» να αγωνίζεται στο Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα Νομού Σερρών και να στηριχτεί και η Ποδοσφαιρική Ομάδα «Δόξα Παλαιοκώμης», ώστε ν' αποτελέσουν σκαλοπάτι για την «ΑΜΦΙΠΟΛΗ 2000» για εδραίωση και επιτυχίες στο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα Ν. Σερρών και η ενασχόληση των νέων και με άλλα αθλήματα (Μπάσκετ, Στίβο κλπ.), μιας και το γήπεδο Παλαιοκώμης που βρίσκεται δίπλα στο Γυμνάσιο διαθέτει και γήπεδο Μπάσκετ, Στίβο, Τένις και πάνω απ' όλα ένα Γυμναστήριο αναξιοποίητο. Η Διοίκηση της « ΑΜΦΙΠΟΛΗ 2000» είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το δύσκολο έργο της, στο οποίο οι νέοι ανταποκρίνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την επίτευξη των στόχων και την ανάδειξη τους σε μεγαλύτερα σωματεία Πανελλαδικά.

[Επάνω]

 

3. Σύλλογος Μεσολακκιωτών Θεσσαλονίκης

Ο σύλλογος Μεσολακκιωτών ιδρύθηκε το 1978 με πρώτο πρόεδρο τον κ. Γιώργο Καρδιτσά, γιατρό γυναικολόγο στη Θεσσαλονίκη, και γενικό γραμματέα τον κ. Γιάννη Ηλιάδη, δικηγόρο στη Θεσσαλονίκη. Από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του, έγινε μια συστηματική προσπάθεια καταγραφής και εγγραφής στο σύλλογο όλων των Μεσολακκιωτών Θεσσαλονίκης. Πρέπει δε να τονιστεί ότι πολλοί Μεσολακκιώτες ήρθαν στη Θεσσαλονίκη από την εποχή του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου, στη διάρκεια του οποίου τα Λακκοβήκια - παλαιά Μεσολακκιά στο Παγγαίο - κάηκε από τους Βσύλγαρους. Μια δεύτερη μετανάστευση των Μεσολακκιωτών συνέβη κατά την διάρκεια και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Μεσολακκιώτες, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες και Σερραίοι ακολούθησαν το ρεύμα της εσωτερικής μετανάστευσης των δεκαετιών 1950 και 1960. Η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε για πολλούς τόπο αναζήτησης μιας καλύτερης τύχης. Με σημερινά δεδομένα υπολογίζεται ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι Μεσολακκιώτες ξεπερνούν τους 1500. Παρόλο το φιλόδοξο σχέδιο καταγραφής στο σύλλογο όλων αυτών των ανθρώπων, τα ενεργά μέλη με δυσκολία έφτασαν τα 230 άτομα.
Λόγω προβλημάτων κατά τη δεκαετία του '80 ο σύλλογος υπολειτουργούσε. Στο τέλος της δεκαετίας άρχισε η επαναδραστηριοποίηση του συλλόγου με πρόεδρο τον Χατζηνικολάου Άγγελο. Ο σύλλογος συνέχισε την λειτουργία του με πρόεδρο τον Χαρούπα Ιωάννη με την οργάνωση συνεστιάσεων προκειμένου να δημιουργηθούν δεσμοί μεταξύ τους και στη συνέχεια οργάνωση δραστηριοτήτων πολιτιστικού περιεχομένου. Σήμερα, με πρόεδρο τον Κατσιρμά Βασίλειο, ο σύλλογος παρουσιάζει μια πλειάδα δραστηριοτήτων, οι οποίες στην πλειονότητα τους οργανώνονται στη Μεσολακκιά.

Δραστηριότητες

Οι δραστηριότητες του Συλλόγου κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες: σε δραστηριότητες δεσμών του συλλόγου, προσφοράς στο χωριό και καθαρά μορφωτικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Όλων των δραστηριοτήτων κύρια πρόθεση είναι η ενεργοποίηση και η γνωριμία όλων των Μεσολακκιωτών και κυρίως των νέων και των παιδιών, καθώς και η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών αλλά και αλληλεγγύη προς κάθε πολίτη, που χρειάζεται την οποιαδήποτε βοήθεια, με την οργάνωση τράπεζας αίματος.

 1. Δραστηριότητες δεσμών: Αυτές περιλαμβάνουν την οργάνωση ετήσιων χορών στην αρχή κάθε χρόνου και εκδρομές μονοήμερες ή πολυήμερες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 2. Δραστηριότητες προσφοράς στη Μεσολακκιά: Αυτές περιλαμβάνουν κυρίως την συντήρηση των εκκλησιών στα Λακκοβήκια - Παλαιά Μεσολακκιά.
 3. Μορφωτικές πολιτιστικές παρεμβάσεις: Αυτές περιλαμβάνουν οργάνωση θεατρικών παραστάσεων στο χωριό κάθε χρόνο την ημέρα του Προφήτη Ηλία - πανηγύρι του χωριού. Οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων στο χωριό σε συνεργασία με άλλους συλλόγους. Σε αυτές περιλαμβάνονται χορευτικές εκδηλώσεις με συμμετοχή συγκροτημάτων της περιοχής. Αγώνες ποδηλατοδρομίας, άλλους αθλητικούς αγώνες και αθλοπαιδείες την ημέρα του πανηγυριού.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο σύλλογος κάθε καλοκαίρι οργανώνει ακαδημία ποδοσφαίρου για τα παιδιά του χωριού και των μελών, μια αφορμή για όλα τα παιδιά των μελών να βρεθούνστο χωριό. Έχει επίσης θεσπίσει πορεία δρόμου Λακκοβήκια - Π. Μεσολακκιά – Μεσολακκιά (καινούργιο χωριό). Κάθε Αποκριά οργανώνει το παλιό έθιμο του χωριού «Δερβένα» (άναμμα φωτιάς).

Τέλος, ο σύλλογος φροντίζει να τιμά με ειδικές εκδηλώσεις που γίνονται στο χωριό πρόσωπα που συνέβαλαν με την προσφορά τους τόσο σε μέλη του συλλόγου, όσο και στην κοινωνία και στο χωριό της Μεσολακκιάς.

[Επάνω]

Κομμάτι από τα αρχαία τείχη της Αμφίπολης
Ο Λέων της Αμφίπολης
 
Μεσολακκιά
Αρχική | Οι Δήμοι | Χάρτες | Κάμερες | Νέα | Επικοινωνία | Downloads | Σύνδεσμοι
Επικοινωνία Αρχική Σελίδα